Zal Microsoft’s 2000000000 $ rol in de buyout van Dell uit te spelen als zijn Nokia partnership?

Een van de slechtst bewaarde geheimen in de geschiedenis van de investeringen van Microsoft is niet langer een “geheim.” Op 5 februari, Microsoft maakte een $ 2000000000 lening aan een van de grootste pc-OEM’s, Dell, als onderdeel van Dell’s verhuizing naar private gaan.

Wolk, Michael Dell neemt voorzitter zitting in VMware boord; wolk, Michael Dell over de sluiting van EMC deal: ‘We kunnen denken in decennia, Dell, Dell Technologies berichten Q2 resultaten, Data Centers, Dell Technologies lanceert: Hier is wat te kijken als Dell, EMC, een schare van enterprise bedrijven te combineren

Microsoft is geen eigenaar van een deel van Dell als onderdeel van deze transactie. Echter, de situatie doet me denken aan een andere belangrijke Microsoft “investeringen”: De miljarden betaald om Nokia bijna precies twee jaar geleden om te helpen redden van een bedrijf balanceert op de rand van een “brandende platform.

Op het moment van de februari 2011 Nokia deal, Microsoft wilde en moest ten minste één van haar partners om “all in” met de Windows Phone-platform te zijn, met uitsluiting van concurrerende besturingssystemen zoals Android. Met het geld dat zij uitlenen van Dell, Microsoft ook kunnen zijn op zoek naar: een manier om de derde grootste pc-maker uit dwalen in de Linux / ChromeOS / Android kampen te houden, zoals mijn collega de website Larry Dignan en anderen hebben gespeculeerd.

Er is nog een interessante parallel tussen de Nokia en Dell situaties. Wanneer Microsoft ondersteund Nokia, was er veel gepraat over de vraag of die beweging zou leiden tot een oneerlijk voordeel Nokia. Er zijn soortgelijke zorgen rond wat Microsoft’s Dell investering zou kunnen betekenen voor de andere pc-makers en hun klanten.

Nokia “zal zijn expertise op hardware-ontwerp, taalondersteuning bijdragen, en helpen om Windows Phone om een ​​groter scala van prijs punten, marktsegmenten en regio’s,” de oorspronkelijke aankondiging bazuinde. Hoe zit het met de andere Windows Phone partners – HTC, Samsung, zelfs Dell (die de Venue Pro Windows Phone en geen follow-ups bezorgd)? Waren ze nu tweederangs burgers in de Windows Phone ecosysteem?

Microsoft kwam uit de poort echt duwen Nokia’s Lumia als het vlaggenschip Windows Phone een jaar plus geleden. Maar sindsdien de Softies hebben teruggetrokken een beetje en deelden de liefde.

Hoewel Microsoft nog steeds geeft Nokia rekwisieten en rekent op Nokia voor, turn-by-turn navigatie en Maps technologieën voor alle Windows Phones, Nokia is niet het enige Windows Phone wedstrijd in de stad. Ik zie meer en meer Microsoft managers sportieve; HTC 8X Windows Phone 8; s, in plaats van de nieuwste Lumias. (Microsoft identificeert HTC als een “handtekening” Windows Phone partner, maar dit alles betekent echt, ik heb gehoord, is HTC overeengekomen om “Windows Phone” te gebruiken in de officiële naam van de telefoon, dat is iets wat Nokia niet heeft gedaan. )

Wanneer Microsoft koos voor een telefoon partner voor haar net aangekondigde 4 Afrika Afrikaans-ontwikkeling initiatief, het ging met Huawei, niet Nokia, ondanks de lange geschiedenis en de expertise van Nokia in de verkoop van telefoons in de derde wereld. Microsoft en Huawei gezamenlijk onthulde de nieuwe variant van de Huawei Windows Phone 8 Ascend W1 op 4 februari.

Zo kan het zijn dat een Microsoft touwtje Dell niet noodzakelijkerwijs ten koste van andere OEM Microsoft. In plaats van steeds niets anders dan een fabriek voor de nieuwe Microsoft Surface-pc’s en tablets – iets dat sommige Microsoft watchers geloofden / vreesden de voornaamste reden Microsoft zou investeren in Dell zijn – misschien een Microsoft-backed Dell gewoon wordt een sterker Windows OEM.

Het is een tumultous tijd om een ​​Microsoft OEM, geen twijfel over. De pc-markt is in verval, de omzet-wise. Microsoft concurreert met een eigen OEM’s met zijn Surface lijn van producten. En nu Microsoft is het verstrekken van $ 2000000000 lening aan een van de grootste OEM’s, Dell. Ik vraag me af hoeveel Windows OEM’s nog steeds in het bestaan ​​in een jaar of twee, en hoeveel zullen steunen Windows als slechts een van de vele verschillende platforms om hun weddenschappen af ​​te dekken.

Michael Dell neemt voorzitter zitting in VMware boord

Michael Dell over de sluiting van EMC deal: ‘We kunnen denken in decennia’

Dell Technologies berichten Q2 resultaten

Dell Technologies lanceert: Hier is wat te kijken als Dell, EMC, een schare van enterprise bedrijven te combineren