Windows 10 is het einde van het jaar verslag kaart: Ruimte voor verbetering in 2016

Als een product Microsoft gedefinieerd in 2015, was Windows 10.

Adoptie tarief: A

Ten eerste, maakten ze upgrades van Windows 7 en Windows 8.1 gratis voor het eerste jaar. (De enige uitzonderingen op de gratis upgrade beleid zijn zakelijke klanten met Windows Enterprise gekocht via Volume Licenties.), Ten tweede, het nieuwe OS kreeg vorm in de open lucht, met Microsoft het vrijgeven van een snelle-het-vuren serie voorvertoning releases aan alle bezoekers, door middel van het Windows Insider programma. Dit is niet de eerste keer dat Microsoft heeft publieke preview-releases van een nieuw besturingssysteem, natuurlijk gedaan, maar dit was opmerkelijk voor de enorme omvang van de nieuwbouw die enkele miljoenen deelnemers bereikt;. Ten derde, de Windows 10 development team zet zich in voor continue updates, met de belofte om “te houden stroom voor de ondersteunde levensduur van het apparaat – zonder extra kosten.” In juli, minder dan twee weken voor de officiële Windows 10 release, het bedrijf bijgewerkt zijn steun lifecycle pagina met details.

Na slecht struikelen met Windows 8, Microsoft nodig om over te stappen met dit jaar de grote release.

Zij deden precies dat, ten minste drie ongekend beweegt.

Natuurlijk, zou het niet een grote Microsoft-versie zonder een even oversized portie van controverse, en Windows 10 had meer dan zijn deel van dit jaar. Een deel ervan was het aan zichzelf te wijten, met leidinggevenden (waarschijnlijk in opdracht van advocaten) het vrijgeven van slecht geschreven aankondigingen die eruit zag als ze iets verborgen hielden.

Maar veel meer van het was gewoon pure sensatiezucht, van een klik-happy pers dat een mix van paranoia en technische onwetendheid zo giftig het moet een EPA waarschuwing label heeft geperfectioneerd.

Met dat als achtergrond, hier is mijn 2015 verslag kaart voor Windows 10.

Microsoft stelt u een ambitieus doel, publiekelijk te verklaren dat zij voornemens is Windows 10 draait op meer dan een miljard apparaten binnen twee of drie jaar. Ze zijn goed op weg.

Binnen 24 uur na de 29 juli release datum, werd het nieuwe besturingssysteem op 14 miljoen apparaten.

Een maand later, was het totaal tot 75 miljoen, als gevolg van opgehoopte vraag van de early adopters.

Dat totaal was tot 110 miljoen apparaten steeg met 6 oktober, waarvan de laatste officiële actualisering van het jaar was.

Te oordelen naar derden analytics services, heeft de upgrade momentum solide en stabiel tot het einde van 2015. Met ingang van 28 december 2015 geweest, dit waren de wereldwijde gebruik van tendensen uit twee bronnen die gezamenlijk miljarden bezoeken per jaar te meten.

Microsoft heeft herhaaldelijk beschreven Windows 10 met behulp van de uitdrukking “Windows as a Service.” Dat is bedoeld om het idee dat nieuwe functies per jaar zal komen als onderdeel van de regelmatige updates, twee of drie keer, in plaats van te worden gespaard voor een elke drie-jarige upgrade over te brengen.

Dat systeem had zijn eerste test met de actualisering van november dat duurde Windows 10 naar versie 1511. De upgrade was niet zonder problemen, en een bijzonder pijnlijke fout dwong het bedrijf om de update van haar servers te trekken voor een paar dagen, terwijl zij bereid een fix.

De maandelijkse cumulatieve updates zijn een welkome verandering, en de lancering november van Windows Update for Business elimineerde de bezorgdheid van veel zakelijke klanten over updates verstoren bedrijfsprocessen.

Windows 10, Microsoft’s Surface all-in-one PC zei aan de kop van oktober hardware te lanceren, Windows 10, Windows 10 tip: Maak een perfecte achtergrond voor uw desktop of lock screen, Cloud, Windows 10 Enterprise nu beschikbaar op abonnement van Microsoft’s cloud-partners; Enterprise Software, nieuwe business model van Microsoft voor Windows 10: betalen om te spelen

Toch is er veel ruimte voor verbetering in de update-proces en een wanhopige behoefte om de grootte van grote upgrade pakketten zoals die in november vrijgelaten trimmen. Dat moet hoog op de lijst van het bedrijf van de prioriteiten voor 2016 zijn.

Het bedrag van de pure, onvervalste FUD dan Windows 10 en privacy was adembenemend dit jaar, en Microsoft per ongeluk geactiveerd zijn meest paranoïde critici met droge en legalistische communicatie.

Privacy angsten stoke wilde (en verkeerde) beschuldigingen dit jaar, zoals Windows 10 die een keylogger (het niet), het stelen van bestanden van uw lokale harde schijf (nee), en het afluisteren van uw persoonlijke gesprekken (serieus, het niet) .

Hier is de realiteit: Microsoft is in de software-industrie, niet in de persoonlijke verzameling van gegevens bedrijf. Windows 10 doet verzamelen van meer telemetrie data dan alle vorige versies, en de standaard collectie beleid is agressiever dan in de vorige versies. Die gegevens worden geanonimiseerd en wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat de updates goed werken en die functie ontwikkeling prioriteit. (Zie “Is Windows 10 telemetrie een bedreiging voor uw persoonlijke privacy?”)

Voor de rest, ja, uw bestanden zijn geïndexeerd als u ervoor kiest om ze te uploaden naar Microsoft Onedrive, zodat u ze kunt zoeken. En u kunt de Cortana dienst toestemming voor toegang tot uw e-mail en contacten lijst om afspraken te vinden en identificeren van de juiste contactpersoon wanneer u een goede naam in te voeren te geven. Dat is niet “spioneren, ‘dat is hoe online services werken.

Er is een enorme hoeveelheid van innovatie onder de motorkap in Windows 10, het grootste deel van het absoluut onzichtbaar voor gewone stervelingen. Credential Guard, bijvoorbeeld, voegt virtualisatie-gebaseerde beveiliging van Windows 10 Enterprise, waardoor het bijna onmogelijk voor aanvallers om te stelen met behulp van aanvallen, zoals de Pas-de-Hash of Pass-The-Ticket. Er zijn grote verbeteringen in multi-factor authenticatie als goed, samen met een nieuwe functie genaamd Device Guard dat het mogelijk maakt te vergrendelen een Windows 10-pc zo strak dat malware kan gewoon niet.

Voor consumenten, de grootste security nieuws is de release van Microsoft Edge, die de erfenis bagage (add-ins en ActiveX), die zijn voorganger heeft geteisterd door de jaren sloten. En full-disk encryptie is standaard ingeschakeld op bijna elke nieuwe Windows 10-apparaat zodra u zich aanmeldt bij een Microsoft-account.

Ondanks enkele tekenen van groeiende momentum aan het einde van 2015, de Windows 10 Store is nog steeds zwak in vergelijking met zijn rivalen. De grootste reden is de voortdurende enorme installed base van Windows 7-pc’s, die alleen desktop applicaties draaien. Als je een ontwikkelaar bent, is dat het platform je gaat richten.

Het helpt niet dat Microsoft in het begin van 2015 kondigde een ambitieus project om Android-ontwikkelaars port hun apps naar Windows te helpen en vervolgens, tegen het einde van het jaar, lijkt up te hebben gegeven aan dit initiatief. (Ontwikkelaars die al door de grote Silverlight fiasco ging ondervindt déjà vu.)

De beschikbaarheid van mobiele Office applicaties (Word, Excel, PowerPoint en OneNote) is een positieve ontwikkeling, maar er is veel meer werk moet worden gedaan in 2016.

Windows 10 heeft een aantal uitstekende implementatie en management tools voor bedrijven, en al haar handtekening software voor IT-professionals (System Center Configuration Manager, bijvoorbeeld) is bijgewerkt om compatibel te zijn met Windows 10. De meest langverwachte feature is echter Enterprise data Protection, die de cut voor de november-update heeft gemaakt en is nu gepland voor een release in 2016.

Gezien het lome tempo waarmee de onderneming benadert belangrijke OS upgrades, dat is nauwelijks een deal-breaker, en ondernemingen hebben alles wat ze vandaag nodig hebben om proefprojecten te doen ter voorbereiding op grootschalige upgrades in een jaar of twee.

De selectie van Windows 10 tabletten wordt vrijwel alle gelabeld Surface, en de dramatische wereldwijde daling van de tablet verkoop voorspelt niet veel goeds voor de toekomst.

Aan de staart van 2015, Microsoft bracht twee nieuwe vlaggenschip van telefoons met Windows 10, maar er is nog steeds niets om te suggereren dat het platform heeft geen verrassingen komen volgend jaar, dat zal helpen ontsnappen uit de kelder-woning-status.

Microsoft’s Surface all-in-one PC zei aan de kop van oktober hardware te lanceren

Windows 10 tip: Maak een perfecte achtergrond voor uw bureaublad of lock-scherm

Windows 10 Enterprise nu beschikbaar op abonnement van Microsoft’s cloud-partners

nieuw business model van Microsoft voor Windows 10: betalen om te spelen

Upgrades en updates: C-

Privacy: B

Veiligheid: A-

Apps: C

Enterprise support: B-

Tablets en telefoons: Incomplete