Vector graphics shoot-out: Inkscape v CorelDRAW

In de eerste van deze ‘FOSS v proprietary’ serie hebben we gekeken naar een aantal van de beste software voor het bewerken en manipuleren; bitmapafbeeldingen. Met digitale fotografie dergelijke programma vervangt de eerdere darkroom processen die worden gebruikt voor de film, en de software leent workflows en terminologie van die eerdere technologie.

Enterprise Software;? OpenOffice is dood. Lang leve LibreOffice; Open Onetime MS Office challenger OpenOffice:? We kunnen stilgelegd als gevolg van afnemende ondersteuning; Cloud, Red Hat is van plan nog steeds op dat de OpenStack vennootschap; opslag; Facebook open bronnen ZStandard data compressie-algoritme, is bedoeld om de technologie te vervangen achter Zip

Met vector graphics, wordt het beeld meestal volledig gecreëerd binnen de softwaretoepassing. In dit geval neemt de software de plaats van de commerciële kunstenaar tekentafel en leent terminologie en technieken uit die wereld.

Het voordeel van vector afbeeldingen zijn dat ze schaal goed en hebben een efficiënte memory footprint, maar ze zijn ook processor-intensief. Hierdoor kan zeer gedetailleerde vector afbeeldingen lang te maken en opnieuw te tekenen nemen.

Deel één van dit artikel gaat in op de geschiedenis en achtergrond van de afbeelding vector creatie en onderzoekt Inkscape, een open-source applicatie, en CorelDRAW, een eigen programma.

Deel twee (komen in September) kijkt naar Adobe Illustrator en twee eenvoudige desktop applicaties – Microsoft Visio en LibreOffice Draw. We zullen ook kort worden ingegaan op een aantal iPad tekening apps.

Lagen, De techniek van het gebruik van lagen in de kunst gaat terug een lange weg. De vroege meesters van olieverf geleerd hoe om meerdere lagen transparante verf aangebracht over een dekkende witte basis gebruiken om verbluffende effecten van licht, schaduw en kleur te creëren. Later, in commerciële kunst en animatie, een stapel transparante platen werd gebruikt om een ​​samengesteld beeld met delen van het beeld op elke laag opgebouwd. Hierdoor kon de creatie van een aantal verschillende versies van, bijvoorbeeld, een reclame, door het toevoegen, uitwisselen en verwijderen lagen. Lagen kunnen gemakkelijk worden veranderd zonder dat het gehele beeld opnieuw.

Vector redactie lenen de oudere stack-of-transparanten techniek, en het gebruik van lagen is fundamenteel voor hun werking. Goed laag beheer en manipulatie is van vitaal belang in vector-editing software.

Linialen, gidsen en afmetingen; Voor veel commerciële kunst toepassingen, nauwkeurige controle van de positie en dimensie in digitaal kunstwerk is van essentieel belang. Afbeeldingen voor web of print’s kunnen worden geschaald tot op zekere hoogte, maar kunstwerk dat betrekking heeft op fysieke objecten – productlabels bijvoorbeeld, of de controle-bestanden voor CNC-bewerkingscentrum, of voor het lasersnijden en graveren – moeten nauwkeurig zijn. De details van de gebruikersinterface voor units, linialen, gidsen en afmetingen, en de controle van snapping to gidsen, is een onderscheidende factor tussen de vector graphics editors.

Colour management

Nauwkeurige kleurbeheer is ook van vitaal belang in de commerciële kunst. Overgenomen verf en afdrukken van kleuren moeten verschijnen als de ontwerper van plan is, en consistent blijven over een assortiment en meer dan de levensduur van de producten. Graphics software moet omvatten de mogelijkheid om input en output apparaat profielen te selecteren en de soft-proofing uit te voeren.

Apple is de pionier in digitale kleurbeheer, die zeer goed wordt ondersteund in Mac OS X en in Apple-toepassingen. Microsoft heeft nu ingehaald en kleurbeheer wordt goed ondersteund in de software ook. Commerciële kalibratie en profilering producten zijn beschikbaar voor deze bedrijfseigen besturingssystemen. Colour management is nog steeds een beetje ruw rond de randen in Linux, maar is mogelijk via hulpprogramma’s zoals LittleCMS, Argyll en dispcalGUI.

De SVG norm; De familie van specificaties voor Scalable Vector Graphics (SVG) is belangrijk, want het is een open standaard die in ontwikkeling is geweest door het World Wide Web Consortium (W3C) sinds 1999. SVG is gebaseerd op XML en alle huidige toonaangevende browsers hebben op zijn minst een zekere mate van steun voor het – vroege versies van Microsoft’s Internet Explorer niet native SVG-ondersteuning. SVG is momenteel bij versie 1.1 en ondersteunt niet alleen vector graphics, maar ook raster afbeeldingen en tekst objecten.

SVG is de eigen bestandsindeling van de FOSS vector-editor Inkscape. Inkscape heeft volledige overeenstemming met SVG versie 1.1 als een van zijn ontwerp heeft als doel om in staat zijn om de vrijlating van Inkscape versie 1.0 (de huidige versie 0.48) aan te kondigen. De SVG-specificatie definieert sRGB als de referentie kleurruimte, en dus Inkscape maakt gebruik van sRGB als werk- kleurruimte.

De SVG-standaard bevat geen lagen, maar het bevat groepen en Inkscape lagen zijn gewoon SVG-groepen met een aantal extra Inkscape-specifieke parameters bevestigd. Helaas worden deze niet herkend door de meeste andere vector-editors, maar Inkscape lagen kan binnen een SVG-bestand worden bewaard voor de invoer in andere editors door eerst expliciet te definiëren elke laag als een groep. Eenmaal geïmporteerd, kunnen deze groepen worden geknipt en geplakt in de frisse lagen.

Interoperabiliteit; meeste vector editing software zal een lange lijst met bestandstypen weer te geven – hetzij normen of afkomstig uit andere toepassingen – die kan worden geopend, opgeslagen en zogenaamd uitgewisseld.

Nauw verwante toepassingen – Adobe’s Photoshop en Premiere, bijvoorbeeld – kunnen vaak bestanden uitwisselen zonder problemen, maar het uitwisselen van bestanden tussen een open-source applicatie en een eigen applicatie – tussen Inkscape en Illustrator, voor exmple – is bijna altijd lastig. Illustrator kan bestanden opslaan in SVG, maar, zoals Inkscape, het maakt gebruik van een aangepast formaat met een aantal Adobe-specifieke gegevens bevestigd.

In de praktijk is het proces van het uitwisselen van bestanden tussen een applicatie en een ander gaat vaak workarounds en wederopbouw te komen tot een functioneel identieke kopie geopend in een ander programma.

Bestandsuitwisseling, doopvonten en de tekst

Een voor de hand liggende, maar niet onoverkomelijk, probleem is met tekst. Hoewel het lettertype bestanden op een Windows-systeem niet zal overeenkomen met het lettertype bestanden op een Linux-systeem, kan Windows TrueType font-bestanden worden gekopieerd naar een Linux-systeem en geïnstalleerd en beheerd met behulp van een hulpprogramma zoals GNOME Font Manager of Fontmatrix. In Ubuntu, het openen van de Nautilus bestandsbeheerder en double-links te klikken op een lettertype bestand zal de GNOME lettertype kijker, die een installatie knop bevat te openen. (Font auteursrecht moet natuurlijk worden genomen.)

Om ervoor te zorgen dat er een beeld wordt weergegeven met de juiste fonts – ongeacht welk systeem het op staat – is het handig om een ​​notitie van de gebruikte lettertypen te maken en om een ​​back-up van lettertype bestanden te bewaren, zodat ze naar een systeem kan worden toegevoegd indien nodig. De MyFonts website kan worden gebruikt om te proberen een lettertype te identificeren door het een bitmap te uploaden. Deze functionaliteit is in CorelDRAW ingebouwd via de menu-optie Tekst / WhatTheFont?!.

Font afhankelijkheden kunnen worden verwijderd door het omzetten van tekst naar ‘outline’ – bijvoorbeeld in Inkscape met het pad / Object te menupad keuze, of net als bij ‘curves’ in CorelDraw met behulp van Lay-out / Converteren naar bochten. Echter, zodra dit is gebeurd, kan niet meer worden bewerkt als tekst.

Het verzenden van een voltooide kunstwerk af voor verdere verwerking (bijvoorbeeld om commerciële pers printer), alle lagen en afhankelijkheden moeten worden verwijderd om zo eenvoudig een bestand mogelijk te produceren in het gewenste formaat.

Inkscape; Inkscape begon het leven in 1999 als een Linux-programma genaamd Gill (GNOME Illustrator), gecreëerd door Ralph Levien. Rond 2000 is de code werd aangepast in Sodipodi door een team van ontwikkelaars onder Lauris Kaplinski. Sodipodi (Ests idioom voor ‘Mish Mash’) was heel succesvol en op een gegeven moment werd geport naar Microsoft Windows en andere besturingssystemen. Toen in 2003 vier Sodipodi ontwikkelaars die willen richten op SVG compliance, het verbeteren van de interface, en verhuizen naar een meer open ontwikkeling baseren, gevorkte de code in de eerste versie van Inkscape.

De laatste stabiele versie van Inkscape is versie 0.48.2 (Ubuntu 12.04 LTS Software Centre bevat versie 0.48.3.1). Inkscape is cross-platform en draait op Unix, Linux, Windows XP / Vista / 7 en Apple Mac OS X. De vrije en open-source software is vrijgegeven onder de GNU GPL 2 juni 1991 licentie.

Aangezien Inkscape is FOSS het kan worden samengesteld op een 32-bits of 64-bits versies, en de meeste Linux-distributies zal de juiste binaire pakketten. Multi-threading ondersteuning wordt verleend voor de processor-intensieve filters – File / Inkscape Voorkeuren / Filters / aantal threads. Geheugen gebruik kan worden gecontroleerd door middel van Help / About geheugen. Er is een pagina op de Inkscape wiki voor wie vertrouwd is met Illustrator, Inkscape voor Adobe Illustrator-gebruikers. Een andere pagina met de naam Adobe Tool Map geeft de controle equivalenten, waar deze bestaan, tussen Illustrator en Inkscape. De release notes voor versie 0.48 van Inkscape zijn ook een nuttige referentie.

Een aantal van Inkscape extensions zijn verkrijgbaar bij de Inkscape wiki.

Inkscape gebruikersinterface

In tegenstelling tot de meeste andere vector-editing programma’s, Inkscape heeft de enigszins vreemde conventie van de opening als een kleine, nogal indrukwekkend uitziende venster bij het opstarten. Dit kan zijn omdat een nieuw document vanuit Inkscape opent als een volledig nieuw exemplaar, zonder paging of raam / document schakelen optie beschikbaar zijn binnen de Inkscape menu’s geopend. Open het menu Bestand / Nieuw (document) biedt een schat aan keuzemogelijkheden voor preset documenttypen (34 in totaal), waaronder alles van DVD slip-covers om visitekaartjes.

Langs de bovenkant van het venster Inkscape is de standaard toepassing tekst met drop-down menu’s, daaronder is de pictogrammen gebaseerde Command bar, die een deel van de tekst menu-opties dupliceert, en daaronder de Tool Controls bar. Er is een verticale Gereedschapskist langs de linkerrand en verticale Snap menu langs de rechterkant. Aan de onderkant is een Palet bar en een statusbalk. Inkscape duidt het centrum gebied van het display, waar de beelden daadwerkelijk worden opgesteld, zoals het Canvas.

Layer in Inkscape

Vergeleken met CoreDraw bijvoorbeeld, laag controle in Inkscape is misschien minder uitgebreid, maar er zijn drie punten van de interactie van de gebruiker, de Layer drop-down in het hoofdmenu, Layer switching op de onderste statusbalk en de dialoog Layer (Shift-Ctrl- L geopend), die verschijnt rechts van het doek.

Hoewel de laag dialoog dupliceert een deel van de functionaliteit van de Layer drop-down en de status controle, zoals het hernoemen van lagen en het veranderen van hun bestelling, het is de enige plek waar layer blend mode en dekking kan worden gewijzigd. In tegenstelling tot CorelDRAW, is het niet zorgen voor een uitbreidbaar boom weergave van alle objecten binnen een laag en van hun groep. Te klikken op een tekenobject selecteert automatisch de laag dat object is.

Afmetingen en gidsen in Inkscape; De afmeting standaard voor een vers geïnstalleerde kopie van Inkscape is “px” (pixels) met A4 als de pagina grootte. Dimension eenheden kunnen worden ingesteld als cm, ft, in, M, mm, pc, pt of px. De typografische termen pica’s en punten worden voorgesteld door ‘pc’ en ‘pt’ (een pica = 12 punten of 1 / 72ste van een voet).

De pixels setting is een beetje misleidend, omdat het niet wordt verwezen naar de resolutie van het scherm systeem, maar standaard op 90dpi ( ‘dots per inch’ in plaats van ‘pixels per inch’). De instelling verwijst naar de gewenste output resolutie.

De heerser nulpunt standaard de linker benedenhoek van de tekening pagina, dat is niet zo ongewoon. Echter, in tegenstelling CorelDRAW, standaard Inkscape maakt gebruik van linksonder als nul referentie voor alle tekenobjecten. Dit bemoeilijkt centrum bijvoorbeeld ellips objecten die boorgaten bij kruispunt van richtlijnen. Dit is waar het menu Snap aan de linkerkant van de Inkscape werkruimte komt in: onverwachte gedrag kan worden gewijzigd, zodat het centrum van objectmagneten richtlijnen door te klikken op de ‘snap om de rotatie centrum’ knop (het lijkt op een ‘+’ teken) in het menu Snap.

Ook in tegenstelling tot CorelDRAW worden richtlijnen niet behandeld als andere tekenobjecten waar dezelfde H en W coördineren dozen worden gebruikt. In plaats daarvan, om gidsen te positioneren door het invoeren van coördinaten nodig te dubbelklikken op een richtlijn om een ​​drijvend coördineren ingang te openen.

Inkscape Filters

Inkscape biedt een goed aanbod van complexe filters, meer dan 200 van hen, via het menu op het hoogste niveau Filters. Inkscape actief in RGB, CMYK en hoewel kleurwaarden kunnen worden gebruikt, zijn de filters niet uitgeschakeld CMYK zoals in enkele andere vector editors. Met behulp van de juiste filter is het gemakkelijk om een ​​grafisch element te produceren voor knoppen, bijvoorbeeld, of geef een tekenobject de textuur van de hand gelegd papier.

Sommige van de filters zijn zeer processor-intensief en kan vertragen zoomen, of het verplaatsen van een tekening object, naar beneden te kruipen. De invloed op de prestaties kan worden geminimaliseerd door het kiezen van een lagere weergavekwaliteit in Inkscape voorkeuren / Filters, of door het draaien van de filters uit tijdens het bewerken van een afbeelding uit de View / Display-modus menu.

Kleurbeheer in Inkscape

Zoals veel open-source applicaties die kleurbeheer vereisen, Inkscape maakt gebruik van de LittleCMS bibliotheek. Voor het renderen van vector afbeeldingen in bitmaps gebruikt het de Cairo bibliotheek, die op dit moment ondersteunt kleurscheidingen voor CMYK-afbeeldingen. Bijgevolg Inkscape kan niet, voor nu, preview of het uitvoeren van scheidingen.

Met de juiste weergave en afdrukken profielen geïnstalleerd, kan de kleur-instellingen voor Inkscape’s worden ingesteld met de Inkscape Voorkeuren / panel Colour Management. Beelden kunnen soft-proof met de toets kleurbeheer aan en uit, het simuleren van de verschijning van de afgedrukte uitvoer, door te klikken op de kleine kleurruimte symbool bij de rechterbenedenhoek van het doek zijn.

Een artikel uit Libre Graphics Wereld legt kleurbeheer en CMYK in Inkscape 0.48 in meer diepte.

Inkscape bestand importeren en exporteren; Hoewel SVG is de eigen bestandsindeling, kan Inkscape bestanden op te slaan in een van de 23 formaten, waaronder PDF en PostScript. De import van sommige bestandstypen – CDR, PLT, SK1, en WMF – vereist het gebruik van een aparte command-line tool genaamd UniConvertor. Dit werd oorspronkelijk ontwikkeld voor de sK1 project, een andere open-source vector illustratie programma dat nu is verouderd en wordt herontwikkeld als Printdesign. Een generieke commando voor UniConvertor zou kunnen zijn: uniconvertor drawing.cdr drawing.svg, te converteren van Corel-formaat (CDR) te Inkscape SVG.

UniConvertor versie 1.1.4 is geïnstalleerd op Ubuntu 12.04 wanneer Inkscape is geïnstalleerd.

Andere FOSS vector graphics software; andere FOSS vector-editors dan die welke in dit artikel zijn beschikbaar. Sommige, zoals Xara Xtreme voor Linux, niet langer in ontwikkeling. Zoals eerder aangegeven, is het sK1 project Recent gestarte door een richtingsverandering.

CorelDRAW, Terug in 1987 Canadese softwarebedrijf Corel besloot dat het wilde een grafisch programma te bundelen met zijn desktop publishing systemen. CorelDRAW 1.0, geschreven door Michel Bouillon en Pat Beirne, geleverd in 1989 en liep op Microsoft Windows. Corel CorelDRAW wordt nu geleverd als onderdeel van een reeks van acht programma’s. De huidige versie, Graphics Suite X6, bestaat uit PHOTO-PAINT, PowerTRACE, Website Creator (als een post-install downloaden), CAPTURE, CONNECT, PhotoZoom Pro2 en ConceptShare, samen met CorelDRAW.

CorelDRAW Graphics Suite X6 wordt geleverd met een prachtig ontworpen hardback gids van iets meer dan 300 glanzende pagina’s. Het boek toont het gebruik van veel van de functies CorelDRAW met voorbeelden, en wordt geleverd in een hoes met software DVD in een zakje aan de binnenkant van de omslag. Een quick-reference kaart is inbegrepen, en het boek is ook beschikbaar als PDF.

Verdere gratis tutorial middelen met betrekking tot specifieke taken zijn beschikbaar op de website van Corel, samen met diverse hulpprogramma’s van derden en plug-ins.

CorelDRAW Graphics Suite X6 kost £ 478,80 (incl BTW;.. £ 399 ex BTW) van de website van Corel voor de box-versie (en, vreemd genoeg, een cent minder voor de download-versie). Lagere prijzen zijn beschikbaar elders.

Zie april 2012 herziening van; CorelDRAW Graphics Suite X6, door Mary Branscombe voor meer diepgaande informatie.

CorelDRAW X6: User interface

CorelDRAW X6’s gebruikersinterface is in grote lijnen vergelijkbaar met Illustrator en Inkscape: het grootste deel van het weergavegebied wordt gebruikt voor het venster afbeelding en dit wordt omlijst door de menubalk, de werkbalk Standaard en de Onroerend goed aan de bovenkant. De Toolbox bevindt zich op de linker kant, het kleurenpalet is aan de rechterkant en over de bodem zijn het palet Beeld en de statusbalk.

Wat is nieuw in CorelDRAW X6;? Met X6 Corel native 64-bit werking en multi-core processor optimalisatie is geïntroduceerd, het verbeteren van de prestaties en zodat gebruikers om te werken met grotere en meer complexe beeldbestanden. Import en export compatibiliteit is verbeterd met verbeterde ondersteuning voor Adobe Creative Suite, Acrobat en Microsoft Publisher bestandsformaten. Nieuwe of verbeterde functies in CorelDRAW X6 onder andere een vernieuwde Object Properties koppelvenster, vier nieuwe Shape gereedschappen, verbeterde Master Lagen, paginanummering, nieuwe hulplijnen, geavanceerde OpenType-ondersteuning en de nieuwe kleur stijlen en kleur harmonieën.

Teksteffecten en texturen in CorelDRAW X6; In tegenstelling tot Inkscape, is CorelDRAW geen menu selecties voor filters en texturen, zo iets als de gouden effect tekst op een gestructureerde achtergrond weergegeven in de Inkscape screenshot maken kost veel meer werk met behulp van de basisinstrumenten, zoals contour, vullen en te schetsen.

Layer in CorelDRAW X6

Lagen in CorelDRAW X6 worden volledig aangestuurd vanuit de Object Manager (menu Extra / Object Manager), nieuwe lagen en Master lagen kunnen worden toegevoegd of verwijderd uit daar.

CorelDRAW X6: Heersers, gidsen en afmetingen

CorelDRAW heersers en gidsen, en het opstellen positie en rotatie object dozen, zijn in het Onroerend goed.

Gidsen in Corel worden gesleept van de horizontale of verticale liniaal, net als Inkscape, maar hun positie en helling worden weergegeven in dezelfde vakken op het Onroerend goed gebruikt worden voor andere tekenobjecten.

Positie en draaihoek nauwkeurig worden ingesteld met een nauwkeurigheid van drie cijfers (voor eenheden mm) door direct invoeren van het gewenste waarden in deze dozen. Standaard is het centrum van alle tekenen van objecten die worden gebruikt als referentiepunt, dus als andere tekenobjecten zijn uitgelijnd met gidsen door hun centra, hun coördinaten zijn hetzelfde. Dit maakt positionering object door middel van het invoeren coördineert zeer eenvoudig en voorwerpen kan worden aangepast zonder dat hun positie te storen.

Wanneer een hulpmiddel object is geselecteerd uit de Toolbox naar een object, de verwante eigenschappen displays voor de positie, afmeting en dus op open in het Properties menubalk te trekken.

CorelDRAW Nieuwe Document paneel met de webpagina gekozen, waarin alle afmetingen in pixels.

Eenheden van de meting in CorelDRAW worden ingesteld op basis van het documenttype gekozen wanneer een nieuw document wordt geopend. CorelDRAW biedt een breed scala van vooraf opgemaakte document types: wanneer een A4-document wordt gekozen, bijvoorbeeld, alle dimensies rasters en linialen zijn ingesteld op millimeters, als een web-pagina’s tellende document type wordt gekozen voor de afmetingen zijn ingesteld op pixels – en ga zo maar door.

Eenheden kunnen worden ingesteld via het menu Opties, onafhankelijk van het document format gekozen, naar inches, voeten, yards, mijlen, millimeters, centimeters, meters, kilometers, pica’s, punten, Ciceros, didots, Q en H. Ciceros en didots zijn Franse typografische maatregelen indien een Cicero is 1/6 Franse inch en is gelijk aan 12 didots. Q wordt gebruikt voor metrische fonts, waarbij 1Q = 0,25 mm, en wordt vaak gebruikt in Japan. H is even groot als Q, worden gebruikt voor spatiëring.

CorelDRAW X6: beheer Colour

Colour management is een concept dat veel gebruikers – met name minder technisch grafici – moeilijk vinden. Corel heeft geprobeerd om de instellingen voor kleurbeheer gemakkelijker te begrijpen door de jaren heen, en heeft afgerekend op een aanpak die heel sterk lijkt op Adobe’s.

CorelDRAW heeft zowel wereldwijde standaard voor kleurbeheer instellingen en instellingen voor afzonderlijke documenten. De standaardinstellingen globaal toe te passen en worden weerspiegeld in de dialoog van de individuele document totdat ze worden bewerkt. Standaard kleur modus en document kleur modus kan worden ingesteld op CMYK of RGB en deze documenten zijn ook beschikbaar wanneer een nieuw document wordt geopend.

Documenten kunnen soft-proof door Extra / Proof kleuren zijn. De kleur profiel van de gewenste output apparaat moet worden geselecteerd in de Color Proof instellingen (Extra / Color proof-instellingen).

Kleur scheidingen kan worden bekeken of afgedrukt vanuit de File / Print menu selectie. Een afdruk bedieningspaneel kunnen verschillende scheiding opties te kiezen.

Inkscape en CorelDraw: voors en tegens; Hoewel het verloren terrein aan Adobe en is nu alleen beschikbaar in een Windows-versie, CorelDRAW blijft een zeer capabele afbeelding vector-editor en mag niet worden verwaarloosd. Verkocht als een goed ingerichte grafische suite, krijg je ook zeven andere grafische toepassingen en hulpprogramma’s in aanvulling op CorelDRAW zelf. De verbeterde ondersteuning voor het uitwisselen van bestanden met Adobe-producten in X6 minimaliseert interoperabiliteit problemen en maakt CorelDRAW Graphics Suite X6 een levensvatbare keuze in een Adobe-gedomineerde markt.

Net als de meerderheid van de FOSS creatieve software, Inkscape achterblijft bij de eigen producten in termen van functies, maar het is cross-platform en, uiteraard, gratis. De ruime keuze aan filters maakt het mogelijk een aantal complexe effecten zeer snel te bereiken, en hoewel het niet zo gebruiksvriendelijk als CorelDRAW op het eerste, de snap opties zijn uitgebreid. Want het is gratis, sommige ontwerpers gebruiken Inkscape ter aanvulling en ondersteuning van hun workflow met de eigen vector redacteuren.

Inkscape maakt geen gebruik van een eigen interface onder Mac OS X, maar draait op de X11-venster laag. Als u steunkleuren, volledig ontwikkelde kleurbeheer, CMYK en scheidingen moeten op elk platform, Inkscape is niet de beste keuze. Echter, gedrukte publicatie is minder belangrijk deze dagen dan het was, en omdat het is gebaseerd op de SVG-specificatie, Inkscape is bij uitstek geschikt voor gebruik als een web grafisch ontwerper / editor.

? OpenOffice is dood. Lang leve LibreOffice

Onetime MS Office challenger OpenOffice: We kunnen stilgelegd als gevolg van afnemende steun

? Red Hat is van plan nog steeds op dat de OpenStack bedrijf

Facebook open bronnen ZStandard data compressie-algoritme, is bedoeld om de technologie te vervangen achter Zip