Toshiba Portégé Z830-10P recensie

Het lijkt erop dat 2012 het jaar van de Ultrabook zal zijn, met fabrikanten vallen over zichzelf om hun eigen herhalingen van Intel’s nieuwe slimline notebook-formaat te krijgen op de markt.

Veel ultrabooks zijn gericht op consumenten, maar Toshiba heeft toegevoegd een aan haar business-gerichte Portégé serie, zijn er vijf modellen die nu vermeld op haar website, variërend van £ 899 tot £ 1.489 (ex. BTW). We keken naar de £ 969 (ex. BTW) Portégé Z830-10P.

Ontwerp; De Portégé Z830 is verbluffend dun en licht. Dat is natuurlijk, dat is wat we verwachten van een ultrabook – maar de afmetingen zijn indrukwekkend toch. Met een gewicht vanaf 1.12kg en een voetafdruk van 31.6cm breed en 22.7cm diep door 0.83-1.59cm dik het zeker onderscheidt zich van de massa.

Toshiba’s 13.3in. Portégé Z830 weegt slechts 1.12kg en meet slechts 1.59cm op het dikste punt

Toshiba heeft niet stinted op te bouwen materialen, kitting de Portégé Z830 met een magnesium legering chassis en een donker zilverkleurige afwerking, aangevuld met zilveren scharnieren. De onderzijde is gemaakt uit één stuk – ultrabooks bieden geen toegang tot de batterij. Het deksel gedeelte, is echter zeer dun en vertoont een verontrustende hoeveelheid flex: u zult niets willen op de top van deze notebook staan.

Open de clamshell en de donkere zilveren kleur thema blijft. De 13.3in. scherm heeft een native resolutie van 1366 bij 768 pixels, een matte afwerking en een LED-backlight. De bezel is vrij dik aan de boven- en onderkant, en veel dunner aan de zijkanten.

De kijkhoeken zijn niet geweldig, en levendigheid van kleuren is niet geweldig niet. Beide zijn perfect geschikt voor algemene zakelijke taken, maar als je een uitstekende kleur definitie nodig hebt, wil je misschien elders te kijken.

Boven het scherm is een 1,3-megapixel webcam ondersteund door de camera-applicatie Toshiba’s, waar een scala aan instellingen biedt en kan foto’s en video vast te leggen. Echter, de software niet versieringen zoals face tracking te hebben en – net als veel webcams – was niet in staat om ons gezicht duidelijk toen we met een raam aan de achterkant zat. U kunt de camera voor face-herkenning-gebaseerde login gebruiken, en Toshiba levert een applicatie om dit te ondersteunen.

De Portégé Z830 LED-backlit toetsenbord heeft MacBook-achtige geïsoleerd toetsen

Het toetsenbord en touchpad volgen Toshiba Portégé kenmerkende stijl. De toetsen isolatie-stijl voel me een beetje sponzig onder de vingers en niet beschikt over een groot deel van de reis, maar ze zijn goed gespreid en we vonden ze comfortabel te gebruiken. De toetsen zijn ook verlicht: het licht dimt automatisch na een korte periode van inactiviteit, en schopt terug in als u een toets tikt.

Er is een aan / uit-knop voor het touchpad net onder de spatiebalk. Dit is een regelmatige Toshiba notebook-functie, en degene die we waarderen. Als je de neiging hebben om de touchpad te vegen ongeluk zou u het ook mooi vinden.

Als u een vingerafdruklezer wilt, dan moet je kiezen voor een duurder model, zoals de £ 1.099 (ex. BTW) Portégé Z830-104. Waar ze aanwezig is, de vingerafdruklezer zit tussen de twee touchpad knoppen. Deze laatste zijn helder zilver en ziet er een beetje uit de toon op wat een premie notebook. Wat nog belangrijker is, ze zijn een beetje weinig tactiele feedback voor onze smaak. Ze waren breed genoeg op onze review-exemplaar, maar met de vingerafdruklezer voegde ze kunnen een beetje smal geworden voor sommige mensen om comfortabel te gebruiken.

Het touchpad is voorzien van de gebruikelijke twee-vinger zoomen en scrollen bars. Beide functies zijn responsief en comfortabel in gebruik.

Boven het toetsenbord zijn drie knoppen. De aan / uit schakelaar wordt begeleid door een knop die Intel Wireless Display (WiDi) lanceert en zoekt naar apparaten om verbinding te maken, waardoor het gemakkelijk om draadloze presentaties beginnen, de derde knop zet de Portégé Z830 in een energiebesparende Eco-modus.

Kenmerken; De processor in onze review-exemplaar is Intel 1,4 GHz Core i3-2367M ondersteund door 4 GB RAM-geheugen. Dit is dezelfde CPU / RAM combinatie zoals in de entry-level £ 899 (ex. BTW) Z830-10N model. Als u een snellere processor wilt, moet u beginnen met de 1,7 GHz Core i5-2557M / 4GB Z830-104 model, waarvan £ 1.099 (ex BTW) kosten. Met Turbo Boost kan de kloksnelheid van deze CPU oplopen tot 2,7 GHz.

Het besturingssysteem is Windows 7 Professional 64-bit (hoewel je krijgt Windows 7 Home Premium 64-bit op het instapmodel), terwijl de graphics worden verzorgd door Intel-CPU geïntegreerde HD Graphics 3000. Toshiba biedt een herstel installatie op de 128GB SSD.

Het gebruik van SSD-opslag in plaats van traditionele harde schijven is een kenmerk van ultrabooks. SSD’s leveren snel opstarttijden, snelle toepassing lanceringen en zijn ook beter bestand tegen stoten en klappen dan mechanische harde schijven. Echter, als je veel intern geheugen nodig heeft, dan is deze bijzondere SSD kan problematisch zijn: out of the box, onze review-exemplaar had net 71GB vrij om wat voor apps en gegevens die u nodig hebt om tegemoet te komen. U kunt de capaciteit niet te verhogen door te kiezen voor een duurder model, ofwel – hebben allemaal dezelfde 128GB SSD. Een ander kenmerk van ultrabooks is dat ze geen optische drives.

Er is een SD-kaartsleuf aan de achterkant van de linkerrand, dat is een ongebruikelijke locatie voor dit component – we zouden het hebben liever dichter bij de voorzijde. Het is iets verzonken en lastig te vinden op de tast, dus ofwel moet je de notebook of kraan je nek om het te zien bewegen.

De microfoon en hoofdtelefoon aansluitingen zijn zelfs nog verder in de richting van de achterkant van de linkerrand, die overigens duidelijk. De rechterrand herbergt een enkele USB 3.0-poort.

Het vermogen is aan de achterkant van het chassis, dat is ook de plaats waar je de rest van de poorten en connectors vindt – de rug is beschikbaar omdat de batterij kan niet worden verwijderd. Dit is een volkomen redelijke locatie voor de Ethernet-poort en kan ook handig voor de VGA en HDMI-aansluitingen zijn.

Echter, de twee resterende USB 2.0-poorten – een met sleep-and-charge ondersteuning – zijn niet zo handig aan de achterkant van het chassis. We maken gebruik van meerdere USB-apparaten in de loop van een typische dag, en staande toegang krijgen tot zulke achterzijde gemonteerde poorten of verdraaien van de Portégé Z830 rond, wordt het erg vervelend. Alle aansluitingen zijn full-size, door de manier waarop.

De Portégé Z830 biedt geïntegreerde Wi-Fi (802.11a / b / g / n), samen met Bluetooth (3.0) en Gigabit Ethernet. Als u nodig geïntegreerd mobiel breedband, bent u op zoek naar de duurdere Z830-10Q (£ 1.259 ex. BTW) of 11J (£ 1.489 ex. BTW) modellen.

Uitvoering; De Portégé Z830’s Windows Experience Index (WEI) is een acceptabele 5,2 (van 7,9). De WEI komt overeen met de laagste score component, die in dit geval voor Processor was (berekeningen per seconde). De hoogste score van 6,8 naar primaire harde schijf (Disk data doorvoersnelheid) – niet verwonderlijk gezien het feit dat Thie Portégé Z830 beschikt over een zeer snelle SSD.

De andere component scores waren 5,4 voor Graphics (desktop prestaties voor Windows Aero), 5.9 voor RAM (Memory bewerkingen per seconde) en 6.1 voor Gaming Graphics (3D zakelijke en gaming grafische prestaties). Dit alles komt neer op tal van prestaties voor mainstream zakelijke workloads.

Toshiba maakt geen specifieke vordering tot Z830-10P de 8-cell Li-ion batterij in de spec sheet. Maar elders op haar website, Toshiba stelt de batterij tot acht uur voor de Z830. We hebben al opgemerkt dat de batterij wordt afgesloten in het chassis, die niet ideaal voor zakenreizigers die graag een reserve te dragen in geval van nood.

We testten de Portégé Z830 levensduur van de batterij door het draaien van Wi-Fi op en eco-modus uit voordat looping een video continu. Onder deze veeleisende omstandigheden, het afspelen van video duurde vier uur en vijf minuten.

We waren onder de indruk van geluid van het systeem. De Portégé Z830 is uitgerust met stereo speakers die indrukwekkend hoog volume kan leveren zonder vervorming. De geluidskwaliteit is niet geweldig, maar het is beter dan we gewend zijn van zakelijke notebooks. We zouden blij zijn om presentaties te leveren met audio aan een kleine groep met behulp van deze computer.

Conclusie; De Toshiba Portégé Z830 is een indrukwekkende poging om de ultrabook formaat om zakelijke gebruikers te brengen. Afgezien van het bedrag van de flex in het deksel, willen we het slanke ontwerp en de doordachte ergonomie. We zijn blij om full-sized poorten te zien op het systeem, hoewel niet iedereen de connectoren zullen waarderen aan de achterkant. We willen ook toegang tot het batterijcompartiment hebben gewild.

Microsoft Sprightly, Take Ten eerste: Maak boeiende content op uw smartphone

Xplore Xslate D10, First Take: Een stoere Android tablet voor veeleisende omgevingen

Kobo Aura ONE, First Take: Groot-screen e-reader met 8GB opslagruimte

Getac S410, First Take: Een stoere, outdoor-vriendelijke 14-inch laptop