SAP 2012 winst masker uitdagingen

Als SAP, vooraf aangekondigd Q4 resultaten, kreeg ik de zin van het bedrijf kon nauwelijks wachten om te krijgen wat zij van mening is goed nieuws naar de markt. De markt was minder onder de indruk, dinging de aandelen 5 procent in de openingszitting op de dag van de aankondiging. Vandaag, SAP verstrekt meer kleur; op die winst, beweren dubbelcijferige groei over de hele linie. Ik had een gesprek met Jim Snabe, co-CEO van SAP, om dieper te krijgen in de aantallen en krijg opheldering over mijn interpretatie.

In 2011 en onder IFRS-regels, SuccessFactors rapporteerde inkomsten uit abonnementen van $ 243.000.000 voor het volledige jaar. Voor 2012 SAP meldt $ 360.000.000. Dat is groei van 48 procent in het algemeen. Indrukwekkend, zou je denken. Maar dan SuccessFactors ‘2011 was de groei 49 procent. Ik had verwacht dat SAP beter zou doen over het gehele jaar gezien het feit dat een uitgangspunt voor de rechtvaardiging, de oogstrelende overnameprijs, was de toegang tot de klanten van SAP.

Co-CEO Jim Snabe vertelde me dat het duurde SAP zes tot acht maanden om SuccessFactors op snelheid te brengen. Hij vestigde mijn aandacht op Q4 waar er aanzienlijke groei die hij gelooft zal doorzetten in 2013. Hij noemde de mogelijkheid om rekening te houden met inkomsten uit de wil van Pepsi, waarin een werknemer 300.000 deal aan het einde van het jaar ondertekend was.

SAP heeft geen advies over wat er gezegd voor ons toen we Snabe ontmoette een paar dagen nadat SAP kondigde de overname.

Gezien wat ik weet over de prijsstelling SuccessFactors ‘, zal dat iets betekenen minder dan $ 8.000.000 te laten vallen in de nummers inkomsten. Als SAP dat soort momentum kan blijven, dan Snabe’s concentratie op de groei van het volume kan heel goed blijken te zijn van de juiste strategie.

Diepere zorg is echter de gerapporteerde segment winst. Volgens SAP presentatie, cloud brutowinst droegen $ 237.000.000. In 2011, SuccessFactors meldde $ 216.000.000 of de groei van een gierige 10 procent. Pas deze cijfers voor de verkoop en marketing kosten en een gerapporteerde marge van $ 64.000.000 in 2011 verandert in een verlies van $ 70.000.000. Dat is een netto beweging van $ 134.000.000 in het jaar. De hele cloud-segment groeide de omzet $ 120.000.000.

Met andere woorden, heeft SAP niet bezorgd over wat het zei voor ons toen we Snabe ontmoette een paar dagen nadat SAP kondigde de overname. Op het moment, zei hij dat SAP was ervan overtuigd dat het zou kunnen SuccessFactors winstgevend te maken.

Snabe’s antwoord is dat dit een schaal kwestie is en dat, in ieder geval is er geen manier voor SAP op te splitsen uit cloud R & D als het gaat om HANA. Daarom zijn de nummers staan ​​scheef. Toch benadrukt hij dat SAP haar doelstellingen zal voldoen aan de toekomst en dat de cloud unit winstgevender dan we op dit moment zien zullen zijn.

Als het bedrijf succesvol wordt gegeven is het alleen projecteren wolk bij 10 procent van de totale omzet in 2015 en ver weg, waar de wil van Salesforce.com is vandaag de dag, dan zal het het enige bedrijf dat erin geslaagd is om cloud apps winstgevend te maken.

Met betrekking tot HANA, het bedrijf blies zijn eerdere begeleiding van een omzet van $ 522.000.000 bereiken. Uitstekend, zou je denken, en met agressieve doelstellingen voor 2013, des te meer tevreden over zijn. Echter, ik heb begrepen dat het jaar werd gemaakt door een massale negen cijfers deal gedaan met één van de bekendste retailers ter wereld. Zonder dat de deal zou zijn SAP HANA begeleiding door enige afstand hebben gemist. Snabe dringt erop aan dat niet het geval is.

Wat meer is, als je een kale gemiddelde van de 1000 klanten van SAP HANA claims zijn gekocht te nemen, dan is de prijs het is het bereiken van voor deze technologie lijkt te kraters. Dat zou geen verrassing gezien het feit dat als een database, het heeft met zichzelf via de Sybase ASE-verworven, wat mij verteld wordt verderop in een aantal deals gegeven, plus de externe concurrentie van IBM, Oracle en Microsoft om te concurreren.

Nogmaals, echter Snabe dringt erop aan dat SAP “geen kortingen” -beleid blijft werken. In plaats daarvan, zegt hij dat in 2012, de meeste klanten waren boeiend in relatief kleine bewijzen van concept. Hij zegt ook dat de meeste zijn een tandje bij grotere, enterprise deals en verwacht “een zeer hoog succespercentage” going forward.

Op dit moment is het bedrijf klauteren om pijpleiding aan te leggen voor 2013 met de nadruk op HANA wordt gebruikt om SAP Business Warehouse versnellen.

Als een bijzaak, Vishal Sikka, de bestuurder die HANA beschrijft als “mijn kleine meid” is ook het bereiken van de brede gemeenschap van ontwikkelaars. Dit is een ontmoeting met enig succes, maar het is moeilijk te gaan naar de markt Mindshare bereiken bij bedrijven als Salesforce.com al aanzienlijke momentum achter het Force.com-platform.

Om dit in perspectief te zetten, wordt de omzet toe te rekenen aan de Force.com begrepen minimaal in verhouding tot het geheel van Salesforce inkomsten te zijn. Toch is de overgrote meerderheid van SAP HANA verkoop aan bestaande klanten voor de database-versnellingselement plaats van netto nieuwe toepassingen op dit moment.

Dan komen we bij de kern. Hier is de groei in enkele cijfers overall met analytics goed voor groei “high” single-digit. Hier Snabe zegt dat de toekomst, het bedrijf verwacht dat de onlangs aangekondigde Business Suite op HANA om de verkoop te stimuleren.

Big Data Analytics; Survey zegt SAP HANA brengt besparingen, en het is waarschijnlijk waar, Big Data Analytics; SAP lanceert HANA-only versie van Business Warehouse, SAP, winnaars bekend gemaakt voor de SAP HANA Innovation Award; Big Data Analytics, SAP investeert in Vivanda, een levensmiddel digitalisering, big data bedrijf

Ik vind dit moeilijk te geloven, in ieder geval voor de korte termijn. SAP-klanten hebben vaak geïnvesteerd vele jaren in hun SAP landschap grotendeels met het oog op het bereiken van een stabiele toestand. Ze zullen niet gemakkelijk riskeren verhuizen naar een nieuw platform, ondanks SAP HANA te zeggen dat voorziet in een manier voor klanten om massaal te vereenvoudigen van het landschap en de daarmee gepaard gaande kosten. Veel zal afhangen van het succes van de vroege klanten en mijn gevoel is dat SAP zal moeten uitrollen geloofwaardige verhalen tegen de tijd dat het wordt Sapphire mei als Snabe’s projecties zijn waaraan moet worden voldaan.

Veel partners bekijkt de SAP App Store als een showcase in plaats van als een directe verkoop kans.

We hadden geen tijd op de oproep tot mobiliteit, waar, nogmaals, SAP rapporteerde goede nummers te dekken. Het probleem dat ik zien hier is dat er maar een beperkt aantal klanten die zich zullen pony voor Afaria, SAP device-beheer aanbieden, in wat nu al steeds een warm en concurrerende markt.

Sanjay Poonen, de leiding achter dit segment, onlangs vertelde me dat hij er alle vertrouwen in het bedrijf kan goed doen, zeker als je rekening houdt met het groeiende aantal mobiele apps SAP en haar partners zetten in de markt.

Nogmaals, ik heb reserveringen. Veel partners bekijkt de SAP App Store als een showcase in plaats van als een directe verkoop kans. Voor hen is de toepassing is minder belangrijk dan de incrementele implementatie, ondanks het potentieel voor het bereiken van belangrijke gebruiker schaal. Wat we echt nodig hebben om te zien zijn enkele blockbuster toepassingen.

Op nettomarge, SAP zegt dat het 35 procent krijgen in 2015. Op dit moment, de marge is 31 procent, nadat gedaald van 37 procent in 2011. Snabe zegt dat de kosten van acquisities alleen al goed voor een volle 1 procent vallen en deze kosten zal blijven om de resultaten van SAP invloed voor de komende jaren. Beleggers zullen moeten wennen aan het feit dat SAP waarschijnlijk nooit meer zal terugkeren naar de zeer hoge aantallen gemeld in de afgelopen jaren – maar dat is niet per se een slechte zaak gegeven omvang van de onderneming.

Tijdens het gesprek, was het opvallend dat SAP niet sprak over het marktaandeel in de manier waarop ik had verwacht. Terwijl al het gepraat van de groei klinkt indrukwekkend, mijn gevoel is dat SAP meestal een beroep op haar bestaande klantenbestand om het te krijgen naar de plaats waar het moet zijn, de herovering van klanten op gebieden als CRM en het kweken van de user base in HR en mobiel.

De grotere vraag wordt dan: hoe werkt SAP aantrekken van meer nieuwe klanten, zodanig dat de marginale inkomsten heeft een aanzienlijke invloed op de resultaten? Dat is een vraag waarop we zullen terugkeren.

Survey zegt SAP HANA brengt besparingen, en het is waarschijnlijk waar

SAP lanceert HANA-only versie van Business Warehouse

Winnaars Aangekondigd voor de SAP HANA Innovation Award

SAP investeert in Vivanda, een food digitalisering, big data bedrijf