Proxmox: De high-performance virtualisatie server voor de rest van ons

Wat klinkt als een kruising tussen een Ferengi paring praktijk en een OREO cookie-kloon, maar is eigenlijk de nieuwste en beste in Open Source turnkey virtualisatie servers? Het is de Proxmox Virtual Environment, een nieuw open source project dat is vliegen onder de hypervisor radar, maar kan een serieuze uitdaging vormen voor de gevestigde leiders zoals VMWare ESX, Citrix XenServer en Microsoft’s prille Windows Server 2008 Hyper-V, als het erin slaagt voorbij zijn rare naam te krijgen en stelt kritische massa.

Proxmox is niet iets nieuws, althans in termen van de technologie is het pakketten samen – de Kernel Virtual Machine (KVM) hypervisor en OpenVZ virtuele containers. KVM, die is geïntegreerd in de upstream Linux kernel, en ondersteunt live migratie en clustering functies, wordt geleverd met een aantal Linux-distributies, waaronder Ubuntu 8.04, Fedora 9 en de vers vrijgegeven OpenSUSE 11. Red Hat heeft onlangs de eerste beta van de aangekondigde oVirt, een open virtualisatie-platform dat de technologie zal beschikken, en Qumranet, het Israëlische bedrijf dat het project werd opgericht, heeft SolidICE, een commercieel desktop virtualisatie-platform in ontwikkeling die het gebruikt. OpenVZ, de vrije implementatie van Parallels Virtuozzo Containers, heeft open source en beschikbaar voor gebruik met andere Linux distributies voor geruime tijd.

Klik op de link “Lees de rest van dit item” hieronder voor meer.

Echter, tot nu toe, niemand is gegaan en probeerde de twee technologieën samen te binden, althans in termen van “pop een cd in een lege server, plaatst u dit in minder tijd dan het kost om te maken en eet een ramen noodle kop, en beginnen met de bouw VM’s met een eenvoudige web-interface, en door de manier waarop het kost je absoluut niets “soort manier. In ieder geval niet tot de beta release van Proxmox VE, een Open Source project uit Wenen, Oostenrijk-gebaseerde Proxmox Server Solutions GmbH en het Internet Foundation Oostenrijk (IPA).

In een notendop, Proxmox VE is een bare-metal installatie-cd die een zeer tweaked versie van Debian Etch die is geoptimaliseerd voor gebruik als een virtualisatie server, met behulp van een aangepaste Linux-kernel, die alle steun die nodig is voor KVM en OpenVZ bevat bevat. Het systeem draait volledig headless en in een lichte configuratie – de volledige installatie-cd is slechts 250MB. Om te profiteren van Proxmox VE, krijg je een 64-bit CPU dat de Intel VT of AMD-V instructiesets, zoals recente Core Duo, Xeon, AMD64 Athlon X2 of Opteron chips ondersteunt wilt. U zult ook willen ten minste 2 GB RAM-geheugen om een ​​paar virtuele machines / virtuele omgevingen comfortabel te kunnen draaien.

VM’s kunnen worden geïnstalleerd op twee verschillende manieren over Proxmox VE – volledig gevirtualiseerd met behulp van KVM, of in containers. Volledig gevirtualiseerde systemen kunnen een aantal besturingssystemen die draaien op de Intel-architectuur, zoals diverse versies van Windows, Linux, of zelfs verschillende versies van UNIX zijn. Containerized VMs op Proxmox VE zijn beperkt tot Linux alleen, en vereisen het downloaden van OpenVZ / Virtuozzo “templates” – in wezen gzip tar-bestanden die een vooraf geïnstalleerde “image” van een werkende barebones Linux systeem bevatten. In tegenstelling tot de volledige virtualisatie, waarbij de kernel en alle ondersteunende bestanden en bestandssystemen zijn volledig geïsoleerd, containers draaien op een gedeelde kernel omgeving – de Proxmox server Linux kernel – en het gebruik van slechts een klein deel van het systeem middelen die een volledig gevirtualiseerde systeem eisen. Omdat de bestandssystemen niet zijn gewijd, is er geen probleem met de I / O-stelling en de opslag is niet vooraf toegewezen. U gebruikt alleen wat je nodig hebt om te gebruiken. Omdat de sjablonen cache in het systeem eigenlijke virtuele machine creëren bij minder dan een minuut.

In tegenstelling tot andere web-based virtualisatie UI, zoals VMWare Server 2.0 Virtual Infrastructure Web Access, maakt Proxmox geen gebruik van resource-intensieve back-ends, zoals Tomcat (die VMWare Server 2.0 toepassingen), die kan vastlopen van het systeem en kan echt vertragen de responstijd . De On Proxmox, de administratieve GUI is gewoon een stel Apache pagina’s in AJAX code geïmplementeerd met Prototype JS en SOAP :: Lite in Perl. Hoewel het niet zo mooi als Red Hat’s oVirt of VMWare Server 2.0 kijken, het ziet er schoon en doet het werk. Alle statistieken zijn daar waar je ze nodig hebt, en alle belangrijke functies zijn allemaal binnen een paar klikken verwijderd.

Virtual Machine setup vereist het uploaden van het ISO-bestand of de Virtuozzo template voor de gewenste OS via de web-interface te klikken op “Virtual Machines” -> maken en vervolgens het invullen van een paar dialogen. Opgemerkt dient te worden op het moment van dit schrijven, waren er een aantal bugs met Firefrox 3.0 met de ISO / template upload-functie en ik vond ik kreeg veel meer voorspelbare resultaten bij het gebruik van Internet Explorer 7 om dit te doen. Zoals ik begrijp dat u kunt ook SSH in de Proxmox server zelf en SCP de bestanden naar / var / lib / vz / template / iso als u het systeem vanaf een Linux-gebaseerde of Mac-gebaseerde machine zijn administreren. Bovendien, volledig gevirtualiseerde VM’s kunnen ook direct worden geïnstalleerd vanaf DVD of CD-ROM drive van de gastheer machine. Dit is een aanbevolen praktijk als je te installeren media is in het aantal gigabytes, zoals Vista of OpenSUSE.

In onze tests, installeerde ik volledig gevirtualiseerde versies van Windows XP SP3, Windows Server 2008, Mandriva 2008 en RHEL 5.2, evenals gecontaineriseerde versies van CentOS 5 (RHEL 5 een kloon) en Debian Etch. Kortom, ik dacht dat de prestaties van beide types van gevirtualiseerde omgeving waren uitstekend, en het was overduidelijk dat de on-chip virtualisatie versnelling in de KVM was veruit superieur aan dat van een van beide Xen-gebaseerde geparavirtualiseerde / volledig gevirtualiseerde oplossingen of VMWare ESX en VMWare Server . In tegenstelling tot een van deze oplossingen, omdat KVM maakt gebruik van een volledige virtualisatie techniek en echt maakt gebruik van de on-chip virtualisatie mogelijkheden, “paravirtualisatie instrumenten” zoals die gebruikt worden op VMWare en Sun xVM VirtualBox niet nodig om de volledige prestaties uit de VM exacte .

Werkelijke troostende in de VM optreedt met behulp van een embedded Java-applet vanuit de Web UI die een VNC console venster lanceert op de client machine. U kunt er ook voor kiezen om direct VNC in de VM met een andere klant als je daarvoor kiest, maar we vonden de ingebouwde Java console behoorlijk pittig te zijn, zowel op Internet Explorer 7 en Firefox 3 op Windows en Linux-clients.

Proxmox is nog steeds erg veel beta code, en het heeft zijn aandeel in de glitches en eigenaardigheden. Maar ik vind het een veel meer bruikbare omgeving in termen van ruwe prestaties en flexibiliteit zijn in vergelijking met VMWare ESX of Server 2.0, of een van de Xen-gebaseerde producten. En gezien het feit dat het product vrij is, kun je niet winnen van de prijs.

Heeft u had geen ervaringen met Proxmox? Praat terug en laat me weten.

Data Centers, IBM lanceert nieuwe Linux, Power8, OpenPower systemen, Cloud, Michael Dell over de sluiting van EMC deal: ‘We kunnen denken in decennia, datacenters, Dell Technologies lanceert: Hier is wat te kijken als Dell, EMC, een schare van enterprise bedrijven te combineren, Kunstmatige Intelligentie, Nvidia biedt tot AI supercomputer voor non-profit onderzoek

IBM lanceert nieuwe Linux, Power8, OpenPower systemen

Michael Dell over de sluiting van EMC deal: ‘We kunnen denken in decennia’

Dell Technologies lanceert: Hier is wat te kijken als Dell, EMC, een schare van enterprise bedrijven te combineren

Nvidia biedt tot AI supercomputer voor non-profit onderzoek